تلاش در جهت کسب فناوریهاي جدید در زمینههای طراحي و ساخت بخشهاي مختلف پالايشگاه، بهرهبرداري مناسب از گنجينه زيرزميني كشورمان و ارائه پاسخ شايسته به نياز روزافزون به محصولات پالايشگاه از زمره مهمترين فعاليتهاي اين شرکت است.
ویژگیها:
پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس مدرنترین پالایشگاه خاورمیانه با مساحت حدود 700 هکتار است که در 25 کیلومتری غرب شهر بندرعباس واقع شده و این مگاپالایشگاه شامل واحدهای اصلی پالایشگاه و دو واحد جانبی خط لوله خوراک و واحد آبگیر دریا است.
کاهش آلایندگیهای محیط زیستی و خودکفایی کشور در تامین فرآوردههای استراتژیک انرژی از مهمترین دستاوردهای این پالایشگاه به حساب میآید. پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس در سه train، با ظرفیت پالایش روزانه 360 هزار بشکه میعانات گازی حاصل از پالایشگاه عسلویه و تولید 36 میلیون لیتر بنزین در روز به عنوان بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی کشور شناخته میشود. این پالایشگاه با ایجاد ارزش افزوده بیشتر بر میعانات گازی تولیدی در پالایشگاههای گازی پارس جنوبی و جلوگیری از خامفروشی و تبدیل آن به محصولات باارزش (مطابق استاندارد یورو 5) کشور را در تولید انواع سوخت از جمله بنزین، نفتگاز و سوخت جت خودکفا کرده است.
این پالایشگاه به دلیل تولید محصولات با درصد سموم بسیار پایین و همچنین دارا بودن فرآیندی با آلایندگی محدود، سهم بسزایی در ارتقاء شاخصهای زیستمحیطی دارد. به لحاظ احجام اجرایی نیز پالایشگاه ستاره خلیج فارس جزء بزرگترین پروژههای صنعتی به شمار میرود.
واحدهای پالایشگاه:
پالایشگاه ستاره خلیج فارس در سه فاز طراحی شده که ظرفیت هر فاز 120 هزار بشکه میعانات گازی است. این پالایشگاه از 30 واحد عملیاتی شامل 20 واحد فرآیندی و 10 واحد جانبی تشکیل شده که از مهمترین بخشهای جانبی میتوان به واحد آب، برق، بخار، مخازن و خطوط لوله ارتباطی اشاره کرد. فاز اول شامل 9 واحد فرآیندی، فاز دوم دارای هشت واحد فرآیندی و فاز سوم شامل سه واحد فرآیندی است.
واحدهای فرایندی اصلی:
واحد تصفیه هیدروژنی نفتا 02-52-72 nht
در این پالایشگاه سه واحد تصفیه هیدروژنی نفتا در نظر گرفته شده که هدف این واحدها خارج کردن گوگرد و سایر سموم از نفتا است. هر واحد 78 هزار بشکه در روز ظرفیت دارد و همین مساله سبب شده تا این پالایشگاه به عنوان بزرگترین واحد تصفیه هیدروژنی نفتا در کشور شناخته شود. محصولات این واحد شامل نفتای سبک(Light Naphtha)، نفتای میانی (Medium Naphtha و نفتای سنگین(Heavy Naphtha) است.
واحد ایزومریزاسیون 18-68-88 Isomerization
این پالایشگاه دارای سه واحد ایزومریزاسیون نفتای سبک شیرین است که هر واحد برای تولید 30هزار بشکه در روز طراحی شده؛ هدف از طراحی این واحدها تولید کامپوننت بنزین عاری از بنزن و سایر آروماتیکها برای دستیابی به استاندارد یورو 5 است.
واحد تبدیل کاتالیستی با احیا مداوم 02 -52-72CCR Octanizer
پالایشگاه میعانات گازی خلیج فارس دارای سه واحد اکتانساز است که خوراک هر واحد 45 هزار بشکه نفتای میانی پالایششده در روز برآورد میشود و برای تولید دیگر کامپوننت بنزین (ریفرمیت با اکتان 100) و مقدار بنزین کمتر از یک درصد حجمی طراحی شده است. از محصولات این واحد میتوان به ریفرمیت با اکتان بالا، گاز هیدروژن غنی شده و گاز مایع اشاره کرد و فرآیند آن نیز بر اساس تکنولوژی بستر متحرک کاتالیست و در حضور هیدروژن عمل میکند که به طور مداوم مقدار ثابتی کاتالیست از بخش واکنش به بخش احیاء و بلعکس در حال جابجایی است. احیای پیوسته کاتالیست موجب رسوب کمتری از کک روی بستر کاتالیست میشود؛ در این صورت کاتالیست عملکرد بهتری دارد و باعث افزایش سرعت واکنش می شود.
واحد آبگیر از دریا:
برای تامین آب مورد نیاز با توجه به نزدیکی محل احداث پالایشگاه به دریا، پروژه آبگیر با ظرفیت 200 هزار متر مکعب در ساعت ایجاد شده که از نظر ظرفیت دومین پروژه آبگیر کشور است. این واحد در فاصله 6 کیلومتری جنوب پالایشگاه در سواحل نیلگون خلیج فارس قرار دارد و از شهریور ماه سال 1394 مورد بهره برداری قرار گرفته است.
واحد آبگیر دارای دو بخش خشکی و دریا است و فرآیند آن به این صورت است که ابتدا آب دریا به وسیله چهار خط لوله قطور (هر یک به قطر 7/2متر) از فاصله یکهزار و 500 متری و عمق 16 متری دریا به ساحل منتقل و سپس توسط هشت پمپ به ظرفیت هر یک 12 هزار و 600 متر مکعب در ساعت و از طریق دو خط لوله به قطر 2/2 متر به پالایشگاه انتقال مییابد و در نهایت با رعایت تمام قوانین و ضوابط زیستمحیطی از طریق کانال برگشت به دریا بازگردانده میشود.
واحد خط لوله خوراک 36 اینچ:
پالایشگاههای گازی عسلویه، گازهای متان و اتان را پس از جداسازی و شیرینسازی به عنوان گاز طبیعی به خط لوله سراسری گاز کشور تزریق میکند و میعانات گازی جدا شده +C4 به پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس ارسال میشود.
برای انتقال خوراک پالایشگاه از منطقه پارس جنوبی به بندرعباس تلمبهخانهای در عسلویه میعانات گازی را به وسیله خط لوله 36 اینچی با طول 388 کیلومتر به پالایشگاه ارسال میکند. این خط با حجم خاکبرداری 13 میلیون مترمکعب از نظر سختی اجرا دومین خط خوراک کشور است که از سه استان بوشهر، فارس و هرمزگان عبور میکند.
مهمترین اهداف شرکت:
1. افزايش ميزان توليد انواع بنزين از پالايشگاه در دست احداث
2. توجه ویژه به منابع انسانی به عنوان سرمایه اصلی سازمان و تلاش جهت رفع نیازهای رفاهی آنان
3. اعمال روشهای نوین علمي در مدیریت ساخت و نصب به منظور ارتقا سطح بهره قابل حصول از پالايشگاه
4. نگرش ویژه به HSE به منظور حفظ برنامه های سازمان
5. اعمال روشهای نوین مدیریتی تولید در همه سطوح به منظور ارتقاء راندمان و کارایی سیستم و در نهایت افزایش نرخ بهرهوری
|